07 juni 2011

Helsingborg

Det har varit mycket nu och så kommer det också fortsätta ett tag till. Men det är roligt stök. Flytt och donande och allt som ska ordnas kring det, nytt jobb och snart en till kisse. Jag sitter här i min och Johans nya lägenhet på Fredriksdal i Helsingborg, en tvåa på 55 kvm. Det känns jättebra och lite som julafton med den här ständigt pirrande känslan i magen. Kanske är det för att jag bor med en pojke för första gången, på riktigt... Det i sig borde ju ge en krypningar i kroppen ;-)

Jag tittade i morse på reprisen av "Nationaldag med Tina Ahlin" och fastnade helt oväntat för denna otypiska Ingrid-aktivitet. Kanske firar vi inte denna dag i någon större utsträckning på grund av att vi inte har varit i krig på 200 år, inte har något yttre hot och inte har något vi behöver kämpa för eller försvara; varken språk, landsgräns eller demokrati osv. Tänk hur bra vi har det ändå, bara det i sig är ju värt att fira. Nästa år lovar jag att fira!

Tydligen är Sveriges flagga den näst äldsta kända flaggan i världen och gjordes som en motståndsflagga till Danmarks flagga Dannebrog, som alltså är den äldsta.

Thomas Petersson avslutade med ett fint tal om Sverige. Det är långt men jag vill ändå återge det eftersom jag tyckte om det. Om inte annat kanske jag själv går tillbaka och läser det, nybliven patriot som jag är ;)

Sverige land, du välsignade

Ja sverige är fanstastiskt. Sverige är landet med de berömda fyra årstiderna som dessvärre ofta är höst, höst, höst och höst. Men ibland har vi faktiskt de där berömda årstiderna och då är Sverige fantastiskt. Det är ju det som gör att vi uppskattar sommaren mer än något annat folk tror jag.

En vän till mig gifte sig med en amerikanska och hon flyttade hit på sommaren, och förstod inte varför alla, så fort det var soligt, avbröt allt och klädde av sig för att sola och bada. Hon förstod inte det förrän i februari.

Men okej, Sverige kanske inte har Spaniens sol alla dagar om året, eller Medelhavets varma vågor. Men vi har väl väl Indiens alla flugor hela sommaren.

Men Sverige är fantastiskt, detta land som på hösten lägger sig att vila med ett täcke av köld och is och hela vintern tänder vi stearinljus och kurar i månader i mörkret. Med vantar och mössor väntar vi på ljuset och värmen.

Så kommer då mars och april och landet vaknar piggt och friskt och saftigt grönt och en prakt som överglänser många andra länders. Och vi, vi blir nästan lika överraskade varje år. Alla blommor slår ut, och inte bara blommorna, alla kvinnor slår ut, vackrare än nånsin, och man tänker: vilken tur, att de klarade vintern.

En sommar som bjuder oss på svalkande bad på härliga stränder eller saltdränkta glimrande skärgårdar. Med sommaren kommer också dofterna; doften av tändvätska. Det grillas i varenda trädgård, det är ljust nästan dygnet runt och vi vill inte gå och lägga oss. Det är semester, husvagnar, myggbett, solsveda, mjukglass och getingar. Och alla förråd fylls på av sol och värme, skratt och glädje.

Ända in i augusti, september, med lite ljummare dagar och svalare kvällar då folket, liksom landet, drar på sig en kofta om kvällen. En förberedelse för ännu en höst och vinter, att vila ut, läka sår, så att man kan vakna upp frisk, pigg och kry till ännu en vår.

Och så då vi svenskar. Vi får ofta höra att vi är tysta, stela, byråkratiska, fulla och inte bra på nånting.
-Tysta, ja ja, vi säger att det är bättre att låta munnen vara stängd och låta folk tro att man är en idiot, än att öppna den och undanröja alla tvivel.
-Stela, nåväl, men det är väl många nog som flamsar ändå?
-Byråkratiska, jaa, men det är väl lika bra att det blir rätt från början?
-Fulla, jaa, då och då, kanske nån gång, men bättre det än som fransmän och danskar; lite halvpackade alltid.
-Och "inte bra på nånting"? Är inte vi? Vi har ju Zlatan Ibrahimovic, vi har Stefan Selakovic, vi har Alhaji Jeng, vi har Ara Abrahamian, Paolo Roberto, Armand Krajnc och Stefan Ishizaki. Och det är bara inom sporten.
I underhållningsbranschen har vi Elena Paparizou, Darin, Timbuktu, Marko Lehtosalo, Titiyo, Jennifer Brown, Neneh och Eagle Eye Cherry och Özz Nujen med många fler.
Alla svenskar.

Så låt oss då tänka på att vi är alla svenskar, och oavsett när vi kom hit. Om vi kom för 1000 år sedan tillsammans med Jan Guillous Arn Magnusson för att få lite fason på den här, då så barbariska, platsen i civilisationens utkant, eller om vi kom igår, så har vi det gemensamt att vi älskar det här landet. I en omvärld full av krig ska vi vara stolta över Sverige, där vi får vara i fred.

Vi älskar ordning och reda. Efter en semestervecka utomlands så vet vi att det är skönt att ta en nummerlapp på apoteket, eller att bussen som skulle komma tjugo i verkligen gör det, eller att vattnet går att dricka direkt ur kranen. Det är sånt som gör att vi älskar det här landet.

Visst är det häftigt att det här lilla landet, med färre invånare än Paris innerstad, kan så väl hävda sig i världen genom sporten, makten eller musiken. Visst är det rätt stöddigt att vi är världsledande i jämställdhetsarbete och att barns känslor och åsikter hörsammas mer i Sverige än i många andra länder.

Och visst är Sverige också byråkrati, skattemyndigheten, uppsägningar, statistik, socialstyrelsen, byggnadsnämnden, försäkringskassan, underkylt regn, självmord, borrelia, big brother och all annan skit.

Men det är också Astrid Lindgren, Wilhelm Peterson-Berger, Tre Kronor, fotbollslandslaget, Så ska det låta, Ericsson och barn med kransar i håret runt en midsommarstång, Hennes & Mauritz, svart-vita mjölkkor, Jan-Ove Waldner, en kopp kaffe i bakluckan på en Volvo 740 på E4:an och sill och potatis och dragspelsmusik.

Det är det Sverige vi älskar. Dess öppna landskap, dess rena gator, dess skogar, dess systembolag, dess böljande sädesfält, dess skattetryck, dess vackra kust, dess hälsovårdsnämnden, dess tusen sjöar, dess Traffipax, dess fantastiska fjällvärld och dess folk. Och det, är du och jag.

Så låt oss nu alla ta tillbaka kärleken till landet, till vår vackra nationalsång och till vår stolta flagga, från de som har missbrukat den. Låt oss alla med stolthet fira vår nationaldag och låt oss alla le mot varann. Låt oss se likheterna istället för skillnaderna. Låt oss alla vara stolta svenskar i Sverige.

3 kommentarer:

Anonym sa...

WOW just what I was looking for. Came here by searching for children\u0027s bedroom furniture
Feel free to visit my web-site :: Maurices coupons

Anonym sa...

Malaysia & Singapore & brunei finest online blogshop for wholesale & quantity korean accessories, earrings, earstuds, pendant,
rings, bracelet, bracelet & hair add-ons. Promotion 35 % wholesale rebate. Ship Worldwide
Have a look at my blog post - locksmith salt lake city ut

Anonym sa...

This is a topic that's close to my heart... Best wishes! Where are your contact details though?

Look at my webpage ... noticias primero

Besökare

gästbok och besöksräknare